19 Nisan 2024 Cuma

akp: dik duramadan diklenmek / cumaları -- 992.

akp'nin yükselişi 2007 seçimleri sonuçlarıyla başladı. akp'nin bileşenleri erkene aldıkları seçimden diklenmeden dik durdular varsayıldı. 2007'den başlayarak 2010'daki anayasa değişimine değin arada "akp'nin kapatılması" yargılaması da içinde akp'ye saldırılar hep etkisiz kaldı. 2007 mayıs'ında seçimler öncesi tandoğan, alsancak ve çağlayan toplantılarına karşı 22 temmuz 2007'de: akp yüzde 46,58 oy oranı ile en yakınındaki chp'nin iki katından çok oyla seçimlerden birinci parti idi.

22 temmuz 2007 seçimleri sonrasında güveni yükselen ve akp'nin kapatılması yargılamasını da aşan akp 12 eylül 2010'da, 1982'de halkoyuyla yürürlükteki anayasayı değiştirme uğraşında, kazanılan yüzde 57,88 yüksek oy oranını, akp oyu sayarak kullanmayı sonraki gelişimlere araç yaptı. akp seçmenlerine ve akp'yle birleşik görünmekten kendi siyasiliklerine yarar umanlar, 2011 genel seçimlerinde, akp karşıtlığında zayıflık gösterdiler.

2012 abd seçimleri sonrasında akp: abd/ab düşündekilerden kopma süreci yaşadı. 2013'te gezi olayları, 2007'de önemsiz ve etkisiz sayılan yükselen akp karşıtlığının dayanağı oldu. 7 haziran 2015 seçimlerinde akp, yine tek başına birinci partiydi ama, karşısında birleşik olamayan güçlü ve çoğunluğa erişmiş bir karşıtlık gelişmişti. 7 haziran akşamı mhp, akp karşıtlığından akp'yle birlikteliği seçti. sonrasında mhp içinde akp'yle iktidar olmakla, akp'yle olmazcı ayrılanlar tartışması açığa çıktı.

2015 sonrasında akp gerilemesi mhp birlikteliğiyle durdurulur sanıldı ve zorla akp-mhp birlikteliği dayatıldı. türkiye'de dinmeyen toplumsal, siyasal gerilim iç ve dış pazar ilişkilerini zayıflatarak sürüp gitti.

tüm bu oluşumlar sürecinde akp dik duruyorum diye diklenmeyi sürdürdü. sonuçta adalet karşıtlar için ağırlaşırken, iktisadi yaşam dar ve sabit gelirliler için her geçen gün zorlaştı.

dik durmak için güçlü önderlik, güçlü yönetim gerekir. oysa akp diklenmeyi güç sayıp, güç gösterisine dönüştürmeyi sıradanlaştırdı.

günümüzde, özellikle 31 mart yerel seçimlerin sonuçlarına gçre şunu güvenle söyleyebiliriz: akp'yle adalet kalktı, kalkınmada zayıflıklar yaşanması akp'den öteye türkiye'yi de güçsüz gösterir oldu.

akp yönetimine bakılırsa akp kendi zorladığı ve ortaya çıkardığı zorlukların üstesinden gelinecektir. düzelmenin gerçeklenmesi için diklenme sonlanmalıdır ve akp yönetimi bundan uzak duramamaktadır.

diklenmenin dik durmayı esnetmekten öteye gevşettiği ve kopmaya yöneldiğini akp yönetimi geriye döndüremeden akp içinden sorgulamalar bastırılamaz olacaktır. o aşama da türkiye'de değişimin sancıları olarak yaşanacaktır.

19 nisan 2024, nyc, new york.