22 Mart 2024 Cuma

türkiye'de yerel seçimlerde değişim olmazsa / cumaları -- 988.

türkiye'de 31 mart 2024 yerel seçimlerinin son aşamasına az kaldı. adayların belirlenme ve kamuya açıklanma süreci olağanın dışında yaşanmadı: partilerine küsenler, uzaklaşanlar, ayrılanlar, karşıya geçenler her zaman olduğundan ne çoktu, ne de az oldu. ikinci aşamaya geçişle birinci aşamanın eksileri geçici de olsa unutulur görünüyor. son aşama seçim günü yaklaştıkça toplulaşma yaşanır görünüyor.

her seçimde benzeri yaşandığı bilinen anında suçlama ve sesini yükseltmeler 31 mart 2024'e kaldı. seçim sonuçlarıyla iki tür tepkiye uzak durmak gerekir: 1. ben demiştimci, ben biliyordumcu tepkiler ile 2. bundan böyle seçimlerin önemi kalmamıştır. bu iki yaklaşıma da uzak durmak siyasette temel alınmalıdır.

31 mart günü de önceki birinci, ikinci aşama günleri benzeri coşkusuz ve sessizce yaşanır mı? seçimleri çaldılar diye ortalığı kalkışmaya sürüklemek isteyenler olabilir. ya da, seçimlerde bekledikleri sonucu alamayanların, seçim sonuçlarını sayım yozlaşmalarıyla uzatarak, kuşkulu davranışları yaratıcı görüntüler, belgelendirmeler de yayılabilir. bunlar seçimlerin sonuçlarından öteye "seçim" olgusuna dayalı demokrasi anlayışını da zorlaştırır. "olacağı buydu" yaklaşımının katılımcısı olmamak gerekir.

seçimleri yönlendirme ve çarpıtmalar, ancak ve ancak, iktidar gücüyle olur. akp-mhp öyle bir duruma düşerse, salt, 2024 seçimlerini yitirmez. tüm seçimlerdeki çoğunlukları ve iktidarları yerle bir olur. olgunlukla ve inandırıcı biçimde seçimlerin sonuçlarına katılmak baskısı akp-mhp için zorunludur. akp-mhp karşıtlarının seçimleri saptırması bugünkü konumda zordan öteye olanaksızdır. onlar yapar biz yapmayız değildir sorun. yapılmasını önleyememek güçsüzlüğüdür ya da yapmayı güç gösterisi sanmak yanılsamasıdır.

seçimlerde çalma olgusunda en zorlu yan: kendileri değil de, onlar adına, onlar yapmış görme/gösterme çabaları olur. akp-mhp her anlamda seçimi çaldılar kabarışlarını dindirmede gecikme ve çarpıtma durumu güçsüzlük yaşatmış olur. türkiye'de seçime katılma ve seçimlere inanış zayıflar. akp-mhp birlikteliğinin seçimlerin güvenliğini sağlama sorumluluklarını yerine getirmeleri akp-mhp için, türkiye için önemli olacaktır.

seçimler ve sayımlar güvenli ve gecikmesiz yaşanacağını varsayarak ne diyebiliriz? akp-mhp'nin 2019 sonuçlarını aşması akp-mhp'ye oy vermeyenleri ürkütür mü? bu sonuca hazırdır akp-mhp karşıtları. bu durum değişmezliktir türkiye genelinde. akp-mhp süregider.

akp-mhp'nin 2019 sonuçlarından geride kalması beklenmeyendir. o sonucun yaşanmasında akp-mhp yaşamadıkları sorunla başetmek zorunda kalırlar. o da şudur: akp ve mhp içinde bastırılmış sesler ve kişiler seslerini çıkarma ve ortaya çıkmayı denemek için güven kazanırlar.

değişim her seçimde beklenendir ama, gerçeklenmesi çokça yaşanan değildir. türkiye değişmezliğe alışkındır. türkiye'nin hazır olmadığı açıktır: değişmezlik. 31 mart 2024 seçimlerinin önemi de değişmezliğin değişime uğrayıp uğramayacağıdır. türkiye akp-mhp gerilemesine hazırlıklı, umutlu değilse de, yaşanırsa, uyarlanmakta gecikmez.

22 mart 2024, college station, texas.