15 Mart 2024 Cuma

türkiye yerel seçimlerde yerelden çok genele odaklı / cumaları -- 987.

türkiye'de yerel seçimler yolunda yerelden çok türkiye geneli konuşuluyor. siyasi parti başkanları yerel yönetim adaylarından çok daha öndeler. bir anlamda, yerel yönetimler, partilerin başkanlarının adayı görünümündeler. bu durum yerel yönetimlere aday olanlarca sorun olmuyor ya da siyasi parti başkanları bu durumu görevleri olarak yaşattıkları varsayımındalar. akp-mhp parti başkanları chp ile, dem'le, iyip'le, yrp ile uğraşmayı, söz yarıştırmasını zorunlu görüyorlar, gösteriyorlar.

akp-mhp açısından bakarsak durumun açıklaması kabaca ikilidir diyebiliriz: 1. adaylarına güvenleri yetersiz; 2. yerel seçimlerde 2019'dan geriye düşseler sorgulamaların kendilerine yöneleceği kuşkusuyla korkusundalar. akp-mhp başkanlarına sorsanız: türkiye akp-mhp karşıtı siyasilerin kazanımıyla "varoluşsal(onlara göre "beka")" sorunlarla karşılaşır. ayrıca, büyük başarı kazanacak adayların akp-mhp başkanlıklarının geleceğinde güçlü olmamasının önünü almak. akp-mhp başkanlarını sorgulasanız: onlar yukarıdan aşağıya tek yürek ve tek yumrukturlar.

ikinci büyük sorun da: yerel yönetimlerde başarı algısı yurttaşların, özellikle büyük kentlerde, gündelik yaşamlarının çözümü, savunma sanayiinde küreselde yükselmek, köprüler, tüneller, yüksek yapılarda yığınları toplulaştırmaktır. ulaşım çözümlerinin yeni ulaşım olanaklarıyla yeni yığılmaların odağı olduğunu sorun olarak bilseler de, görseler de çözümleri değişmiyor.

ayrıca, türkiye'nin "deprem" olgusu da, bir korku ve korkutmaca olarak yeni ya da yeniden yapılaşmanın çözümü olarak yineleniyor. bir yığın "deprem uzmanı" da yaşanan, yaşatılan "deprem" korkusu/korkutmacası ile gündelikten uzak değiller.

akp-mhp yerel seçim çalışmalarını "saldırı" olarak kurgulayıp eyledikçe chp başta olmak üzere akp-mhp karşıtları da benzeri biçimde tepkici olarak "savunma" konumundalar. görünürde, akp-mhp sözcüleri, 2015'den bu yana, seçim kazanmanın gücüyle akp-mhp'nin varoluşunun güvencesi ve sürekliliğinin dayanağı olarak eksilmeden canlı tutuluyor. akp-mhp için seçimi kazanalım da algısı, anlayışı temeldir. 2002'den 2015'e değin akp'nin genelde, yerelde, halkoylamalarında seçim anlayışı neyse; 2015'den bu yana da değişmeden ve akp-mhp birlikteliğiyle birbirine dayanarak benzerdir.

akp, 2002'den bu yana kurduğu ve koruda siyasi birliktelikleri kendince doğrusu ve geçerli sayarken karşıtlarının birlikteliklerini önlemekten öteye suç ve eksiklik olarak göstermekten uzak durmuyor.

siyaset birliktelikler(geleneksel deyişle "ittifaklar") ile oluşur. "birlikte" olmayı kendine hak sayarken karşıtlarının oluşumlarını suç olarak görme/gösterme kargaşa yaratıyor. birliktelikler doğaldır ve açıktan yapılması doğrusudur. oysa, birlikte olmayı suç olarak göstermek baskısından açıktan birliktelikler olmuyor ve varolsa da güç oluşumunu getirmiyor.

sonuçta, 2024 yerel seçimleri de, önceki benzerlerini aşamadı ve yenilikler getirmesi de beklenmiyor. bir tür "temcit pilavı" sunuluyor ve bu da seçimlerden soğutuyor, uzaklaştırıyor seçmenleri. böyle olmaması gerekirdi, gerekir.

15 mart 2024, college station, texas.