19 Ocak 2024 Cuma

yerel seçimler yolunda ilk adım ve sonrası / cumaları -- 979.

yerel seçimlere hızla ilerliyoruz. ortalıkta coşku yok. coşkusuzluktan öteye ilgisizlik de egemen seçim sürecinde. bu durum akp- mhp yanında da, chp ve ötekilerin yanında da böyle görünüyor. doğal ki, akp ve mhp ayrı ayrı "böbürlenmelerini" yapmacıktan da olsa koruyorlar, sürdürüyorlar.

coşkusuzluk ve ilgisizlik ortak davranış olarak yaşanırken, durum, salt seçmenlerde görünmüyor. partililer de duyarsız. nedenler konusunda söyleyeceklerimizin karşılığı var mıdır; olur mu? partililer deyince aday belirlemede etkisizliklerini bir kez daha görmek, yaşamak demokrasi açısından sorunludur ve demokrasiye gönül verenler içinse üzücüdür.

şurası tartışmasızdır ve kesindir: adayları belirleme işleyişinde akp, mhp, chp, iyip başkanları yek yetkili görünse de onların çevresinde oluşmuş çekirdek örgütlenmeleri vardır. bu demokrasi açısından büyük sorundur. partilerin dışından bu durumdan kuşkulu ve tepkili olanlar çoktur ama, "işleyişi" değiştirecek oluşumlar açıkta yoktur. partilerde öne çıkan ve çıkarılan adaylar nasıl seçiliyor, parti işleyişinde onaylama nasıl gerçekleniyor? bileni azdır ama, uluorta bilgiçlik edenler çoktur. sıradan seçmenler de, partili gönüldeşler de partilerindeki istenmeyen işleyişe etkisizliklerini açığa vuramıyorlar.

kısacası, 31 mart 2024 yerel seçimleri yolunda demokrasi parti içlerinde açıklık olarak yaşanmıyor; gizlilik ve kapalılık yerel seçimlerle de değişmez öngörüsü de geçerli midir? seçim sonuçları istenenleri getirmezse de korunabilir mi? yaşayarak öğreneceğiz.

şimdilik bildiğimiz şudur: adaylar parça parça açıklandı, açıklanıyor. bunun yararı yok değil; ilgilenenlere sürekli gündem olmak gereksinimi ve sunumu diyebiliriz. ya da olası ve olabilir tepkileri küçültmek gereğiyle zorunluluğu diyebiliriz. açıkçası şudur bilinenler: görünüş ve gösterişle gerçeklik arasında uyumlulukta zorlanma açıktadır.

adaylar da belirlendi ve yakın günlerde açıkta bilinir olacaktır. görünürde parti içlerindeki uyuşmazlıklarla tepkiler denetimdedir. birkaç aykırı ses ve söz genel durumu değiştirmeyecek görünüyor. seçimler yolunda sessizlik coşkusuzluğun tamamlayıcısı oluyor. yinelersek: parti içlerinde sessizlikle parti dışlarında coşkusuzlukla ilgisizlik görünür gerçekliktir.

ya seçim yoklamaları? ortalıktan çekilmiş görünüyorlar. yanılma ve yanıltma güçsüzlüğü müdür? bilemeyiz. adayların belirlenmesini beklediler ilk açıklama olur. adayların belirlenmesiyle ortalığı kaplayacaklarını öngörebiliriz. etkileri ne olur? partililerin partilerindeki etkisizlikleri benzeri yoklamacıların da etkisi yoktur diye düşünmeliyiz. ortaya çıktıklarında göreceğiz. 31 mart'ta önceki seçimlerde benzerlerini gördüğümüz gibi seçmenler özgürce seçmelerini yapacaklardır. yapamazlar diyenler demokrasi dışıdır ve yine yenileceklerdir.

19 ocak 2024, college station, texas.