29 Aralık 2023 Cuma

türkiye'de 2023'ün sonu ve 2024'ün başlangıcında / cumaları -- 976.

türkiye için 2023'ü değişik olacak umduk; olmadı. 14-28 mayıs seçimleri değişim getirecek umuldu ve umutla, tutkuyla beklendi. türkiye cumhuriyeti'nin yüzüncü yılında son yirmibir yılın sapmalarının durdurulacağı ve yeniden kaldığımız yerden cumhuriyet'in yükselmesi/yükseltilmesi istenendi. olabilirdi, olmalıydı ama, olmadı.

büyük umutlar 28 mayıs akşamında büyük yıkımla ve akp-mhp karşıtlarında çözümsüzlükle çöküntü olarak yaşandı. beklenen ya da istenen değil de istenmeyen sonuç türkiye'nin gerçekliği olarak yaşandı. 2023'ün türkiye'sinin kısa özeti ve değerlendirmesi budur. bu büyük beklenmeyen: türkiye'de 2023'ün özlü anlatımıdır. 6 şubat'ta yaşanan çok sarsıcı depremle birlikte türkiye'nin ikinci büyük sarsıntısı 14 mayıs ve 28 mayıs seçimleri oldu.

doğal olarak 29 ekim 2023'de yaşanan coşkunluk görülmemiş düzeyi bulacaktı. olmadı. akp-mhp toplumun yarısının az çokluğuyla "hukukun üstünlüğü"ne aykırı/karşıt görülmemiş "adaletsizliklerin" egemenliğini sürdürdü.

31 mart 2024 yerel seçimleri öncesi umutsuzluk yaygındır, derinleşmiştir bir karamsarlık değil aşılması gereken bir gerçekliktir. 2023'ün türkiye gerçekliğini değiştirmeyi akp-mhp karşıtlığı başaramadı ama, 2024 türkiye gerçekliğinin yeniden umutlanma yılı olması beklenmese de, tutkuyla istenendir. türkiye'de akp-mhp değişmezliğinin yorgunluğunu atmayı seçmenler ya da yurttaşlar "örgütsüz" kendiliğinden yapabilirler mi? neden olmasın değil olmalı diye bilinçlerimizi bilemeliyiz, keskinleştirmeliyiz.

akp-mhp'nin türkiye'de tarihe kalıntısı ikili olacaktır: adaletsizlik ve demokrasiyi yozlaştırıcı toplumun yarısının değerlerini yoksayıcılıktır.

türkiye topluunun yarısının öteki yarısını düşmanca görmesiyle göstermesi cumhuriyet tarihinde akp-mhp döneminde olduğunca yaşanmamıştır. 1923 ile ezilmiş, geriletilmiş ve yeraltına itilmişler demokrasinin olanaklarıyla yerüstünde ilk fırsatlarında "öç almayı" birincilleştirerek saldırgan yüzlerini egemen kılmaktan uzak durmamışlardır. akp-mhp'nin türkiye toplumundaki "tahribat"ını yoketmek kolay değil ama, olanaksız da değildir.

14-28 mayıs seçimleri boşa yaşanmış değil yetmemiş bir beklentiydi, büyük özlemdi. 31 mart 2024 için yüzeyde görülen ve yaşanan kırgınlıkla umutsuzluğun getirdiği karamsarlık türkiye'nin yarısından akp-mhp yarısına doğru gelişecektir.

akp-mhp her seçim kazancını yeraltı ezilmişliklerinin yerüstünde baskıcılığa dönüştürme siyasetiyle sıradanlaşmışlardır. 31 mart 2024 seçimlerinden 2019 sonuçlarını yakalamış akp-mhp birlikteliği yine toplumun karşıt yarısına uzlaşım elini uzatmayacaktır. akp-mhp 2019 yerel seçim sonuçlarını yakalayabilir mi? doğal ki, bekledikleri de, istedikleri de odur. akp-mhp türkiye'de uzlaşım için değil, karşıtlarını ezici baskıda tutmak olarak kullanacaktır yerel seçimlerde beklediklerini bulursa, yakalarsa, kazanırsa.

akp-mhp yerel yönetimleri toplumun tüm üyelerine yaygın hizmetler için yerel seçimlere yoğunlaşmıyorlar. seçimlerin sonuçlarıyla 17 nisan 2017'yle başlayan anayasal kargaşanın kendilerini süreklileştirmekte yeni anayasa değişimlerine dayanak olmasına yarasını zorluyorlar. bu zorlamaların tepkisinin de uzlaşmazlık değil uzlaşımsızlık, çatışma kargaşasının sürdürülmesinin adımlarını sıklaştıracağı açıktır.

2023 sonunda ya da 2024'ün başlangıcında akp-mhp beklentileriyle akp-mhp karşıtlarının yalıtılmış umutsuzluklarının kesişmesini görmezden gelmek zordur, zorlama olur.

29 aralık 2023, bridgehampton, ny.