5 Ocak 2024 Cuma

küreselde 2024 beklentileri / cumaları -- 977.

küreselde 2024 beklentileri iyimserdir demek zordur. abd'de 5 kasım'da genel seçimlere çok var. abd seçimleri ne getirir, ne götürür yazsonundan önce bugünden söylenenler yanıltıcı olur. biden demokrat parti'nin tartışmasız adayı mı olur ya da cumhuriyetçi parti'nin trump dışında başkan adayı olur mu? adaylar belirmeden söylenenler yanıltıcı olur. bugünden söylenecek şudur: adayları belirleme süreci seçim sonuçlarını öngörmede etkili olacaktır.

ukrayna'da rusya'nın yenilmeyeceği gerçeği abd/ab için 2024'te anlaşılır ve kabul olur mu? 2024'ten beklenti deyince edilgin kitlelerin ilk tepkisi çatışma dursun ve barış gelsin olacaktır. doğal ki tek olmayacak da budur. abd ukrayna'da rusya'nın yenilmesi yolunda desteklerini neredeye değin sürdürebilir? bu büyük sorunun yanıtı da abd seçimlerinin sonuçlarıyla ilintilidir. biden başkanlığı ve abd meclislerinde demokrat çoğunluk gerçeklenirse ukrayna'da 2024 de çatışmalarla ve sonuçsuz sürecektir diyebiliriz güvenle. abd'de başkanlık ya da meclislerde abd demokratları gerilerse de ne olacağını kestirmek zordur. rusya'nın istediği olsunu abd'ye kabul ettirmek 2024'te yaşanmayacaktır beklentisi en geçerli olanıdır.

2024'te iran'da meclis için 1 mart'ta seçimler yaşanacaktır. 2009'daki kabarışı zorla ve sokak baskılarıyla sonlandıran iran'da, yeniden, 2009 düzeyinde düzeni zorlayacak bir kabarış yaşanır mı? iran değişsin umanlar için 1 mart iran seçimleri bir olanaktır ama, beklentiler umutlandırıcıdir diyemeyiz.

avrupa ve avrupa birliği için 2024 önemli bir değişim getirir beklentisi yoktur. 2024 avrupa için sıradan yaşanacaktır: göçmenlerle uğraşı ve tepkicilik kısır döngüsünden avrupa'da yenilik beklemek yanıltıcı olur.

2 haziran 2024'te meksika'da genel seçimler yaşanacak. 2024'te hindistan'da genel seçimler yaşanacak. meksika ve hindistan seçimlerinden küreselde dengeleri değiştirecek sonuçlar beklentisi var mı? y2024'te cezayir ve tunus seçimleri kuzey afrika dışında küreselde değişim getirecek sonuçları getirir mi? evet demek zor değil olanaksızdır. seçim günleri yaklaştığında ve sonuçlarla bir iki uzmanın sözkonusu etmesi dışında etkinlikleri yörelerinden öteye olmaz.

2024'te israil'de ne değişir? netanyahu yönetimi değişir mi? netanyahu'nun 2023'te israil'i değiştirme tutkunluğuna gösterilen tepkiler, 7 ekim saldırısının korkusuyla netanyahu'nun siyasi sonunu getirir mi? netanyahu gitse gazze'de filistin halkı huzur bulur mu?

2024'ün ilk haftasında lübnan ve iran'daki büyük patlamalar israil'deki baskıları/çatışmaları lübnan ve iran'a yayma beklentisini getirir mi? yoksa, iran ve suriye yönetimleri eyyubî sabırlarını korumayı sürdürürler mi?

kısacası küreselde 2024 beklentileri diye genellemeler yanıltıcıdır. 2024 de 2023 benzeri çatışmalarla, seçimlerle, gerilimlerle süregidecektir. göçmenler, sığınmacılar, küresel ısınma korkuları, çatışmalar 2024'ün de sıradanlığının beklentileridir küreselde.

5 ocak 2024, college station, texas.